Eco-toerisme: Costa Rica, het groene paradijs

Al meer dan vijftien jaar is Costa Rica 's werelds toonaangevende referentie op het gebied van ecotoerisme. Ondanks een galopperende verstedelijking, kan het zijn milieu troeven nog verbeteren. Een kwart van zijn grondgebied is aangemerkt als "natuurreservaat", waardoor het de staat met de grootste biologische diversiteit ter wereld is.

De koning van het ecotoerisme

Met prachtige landschappen, ontwikkelde nationale parken, rijke biodiversiteit en ecologisch beleid, wordt Costa Rica niet voor niets gepositioneerd als de "koning van het ecotoerisme". Elke natuurliefhebber zal denken dat het land met zijn wildernis en gemeenschapszin een geweldige plaats is om vakantie te vieren in een duurzame omgeving. Het ecotoerisme van Costa Rica vertegenwoordigt 6% van de flora en fauna van de wereld en zijn grondgebied beslaat slechts 0,03% van het landoppervlak. Al 40 jaar staat het milieu centraal in het regeringsbeleid. Dankzij enkele kleine initiatieven bedekken bossen meer dan de helft van het landoppervlak, tegenover 20% in 1970.

Dankzij een weelderige natuur

Als je aan Costa Rica denkt, denk je meteen aan de weelderige natuur. Het land telt 186 beschermde gebieden, waaronder 32 nationale parken. Het land telt 10.000 plantensoorten en 1.400 orchideeën. De bossen en oerwouden van Costa Rica zijn voorbeelden van biodiversiteit. U kunt er spectaculaire bomen bewonderen zoals de Ceibo (een eik die wel 70 meter hoog kan worden), en zelfs bloemen, roze flamingo's, regenboog-eucalyptus en Guanacaste (nationale boom). Prachtige planten sieren de bossen van het land, zoals orchideeën, rode gember, palmbomen en vele andere soorten. Let op: de Guaria Morada orchidee is de nationale bloem. Om het ecotoerisme in Costa Rica ten volle te waarderen, is het noodzakelijk het land te bezoeken, dat een waar zintuiglijk genot is.

Talrijke nationale parken

Een van de beste ecologische bestemmingen in Costa Rica is het Nationaal Park Antonio, dat het meest bezochte park van het land is. Naast horden apen en tropische regenwouden kunnen bezoekers het hele jaar door ook bultruggen verwachten die hun pasgeborenen aan het verzorgen zijn. Een andere ecotoeristische attractie in Costa Rica is het Tortuguero Nationaal Park. Het is beroemd om zijn schildpaddenbroedplaatsen en weelderige eilanden, gescheiden door kanalen, meren en wetlands. Aan de andere kant is het Chirripo Nationaal Park de thuisbasis van de hoogste berg in Costa Rica en de grootste attractie in de regio. Om naar de top van de berg te klimmen, hebben wandelaars officiële begeleiding en reserveringen bij het parksysteem nodig.

Plan du site